Intelligencemy
Artă

Mituri despre Leonardo da Vinci pe care le crezi degeaba

Publicitate

Da Vinci este un nume de familie.
Să începem cu cea mai simplă, dar și cea mai frecventă concepție greșită. Când majoritatea oamenilor aud numele artistului, presupun că Da Vinci este un nume de familie. Cu toate acestea, înseamnă de fapt „de Vinci” – există un astfel de oraș italian în Toscana, lângă Florența. Acesta încă există, iar casa în care s-a născut Leonardo găzduiește muzeul său.
Numele complet al artistului este Leonardo di ser Piero da Vinci, ceea ce înseamnă „Leonardo, fiul domnului Piero de Vinci”.
Fapt amuzant: a avut un omonim complet în istorie – Leonardo Vinci. A fost compozitor de profesie, celebru pentru operele sale. Vinci a sfârșit prin a fi otrăvit de soțul său după o aventură nefericită cu o domnișoară. Despre el ar fi trebuit să scrie Pușkin tragedii în loc să producă falsuri despre Mozart și Salieri.

Leonardo era vegetarian.
Foarte des, fanii dietei vegetariene susțin că și Leonardo a aderat la ea. Se presupune că nu a mâncat niciodată carne și că convingerile sale repugnau uciderea animalelor pentru hrană. Unii consideră că realizarea lui Da Vinci este un semn că dieta vegetariană a avut un efect pozitiv asupra intelectului său.
Artistului i se atribuie chiar următorul citat: „Omul este cu adevărat regele animalelor, deoarece cruzimea sa este superioară cruzimii lor. Trăim din moartea altora. Suntem niște cimitire ambulante! Am renunțat la carne de la o vârstă fragedă și va veni o vreme când oamenii vor privi uciderea animalelor așa precum privesc uciderea oamenilor.”
Sună bine, desigur, doar că bătrânul Leo nu a spus asta. Acesta este un fragment din romanul „Zeii înviați” al scriitorului rus Dmitri Merejkovski. Leonardo da Vinci”. Și se pare că mitul că Leonardo era vegetarian a apărut tocmai datorită acestei cărți.
Așadar, ideea că Leonardo a inventat vegetarianismul în timpul Renașterii este de neconceput.

Publicitate

Articole similare

Citatele lui Kurt Vonnegut despre viață și muncă

Nikita Sibul

Filme filosofice care să te ajute să-ți regândești viața

Nikita Sibul

Cartea săptămânii: „Better to look again” – de ce să înțelegem arta

Nikita Sibul

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta gf