Intelligencemy
Artă

Cartea săptămânii: „Better to look again” – de ce să înțelegem arta

Publicitate

Ossian Ward, Head of Content la Lisson Gallery (Londra/New York), a dedicat prima sa carte artei contemporane. În ea, el explică de ce nu este nicio rușine să petreci ore întregi privind un singur tablou. Și a introdus și metoda TABULA pentru a vă ajuta să pătrundeți în sensul unei opere de artă: T pentru răbdare, A pentru asociere, B pentru fundal, U pentru asimilare, L pentru a privi din nou mai bine, A pentru analiză.

Penultimul punct al acestei metode, Ward a dedicat cea de-a doua carte a sa, Better to Look Again. Despre modul de a iubi arta trecutului”. De data aceasta, el vorbește despre operele mai vechi, create înainte de secolul XX, și spune nu numai despre modul în care să le înțelegem, ci și unde să căutăm pentru a ajunge în profunzime.

Ward ne îndeamnă să ne oprim, să nu urmărim fluxul de oameni sau să parcurgem o întreagă galerie sau muzeu în două ore. Artistul a așezat cu grijă indicii și chei pe pânza sa, pe care un privitor atent le va găsi cu siguranță și va vedea lucrarea într-o cu totul altă lumină. De exemplu, tabloul lui Jan Vermeer „Milkwife” (1660) prezintă o fată care toarnă lapte. Pentru a înțelege ce a încercat să spună pictorul olandez, trebuie să știți că femeile care practicau această profesie aveau o anumită reputație la acea vreme:

Nu cumva acest lucru este sugerat de gâtul larg al ulciorului cu adâncimea sa întunecată sau de micuța figură de Cupidon de pe una dintre plăcile Delft care se desfășoară de-a lungul marginii inferioare a peretelui?
Ossian Ward
„Este mai bine să te uiți din nou.”

 

Publicitate

Articole similare

Filme filosofice care să te ajute să-ți regândești viața

Nikita Sibul

Muzee pe care le puteți vizita online

Nikita Sibul

Citatele lui Kurt Vonnegut despre viață și muncă

Nikita Sibul

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta gf