Intelligencemy
Sfaturi utile

Procesăm cartofii înainte de plantare din boli și dăunători

Publicitate

De ce procesați cartofii înainte de plantare
Din momentul plantării și de ceva timp după apariția răsadurilor, tuberculul rămâne principala sursă de nutriție a plantei. Calitatea și sănătatea acestuia determină cât de armonios se va dezvolta sistemul radicular, tulpinile și frunzele.

Tratamentul tuberculilor înainte de plantare ajută la protejarea plantelor de dăunătorii subterani — viermi de sârmă, carul și alții, precum și de gândacul de cartof Colorado și afidele, ale căror larve iernează în sol și atacă toate părțile cartofilor.

Un astfel de material de plantare reduce la zero toate șansele de a obține o recoltă. De asemenea, tuberculii bolnavi pot infecta solul și alte plante. Chiar dacă cartofii arată sănătoși în exterior, merită totuși să efectuați un tratament preventiv, deoarece agenții patogeni ai bolilor pot să nu fie vizibili la început.

Instrumente de mediu
Permanganat de potasiu
Soluția roz va dezinfecta tuberculii și va distruge ciupercile care provoacă diverse boli.

Se diluează 5 g de permanganat de potasiu în 10 litri de apă rece. Scufundați tuberculii în soluție timp de 15-20 de minute. Apoi scoateți-le, întindeți-le într-un singur strat pe un film sau ziar și lăsați-le să se usuce.

Fitosporină
Acest remediu poate fi găsit în magazine și centre de grădină. Acest biofungicid combate eficient diferite infecții fungice și bacteriene ale plantelor.

Se diluează 200 g de pulbere de fitosporină în 10 litri de apă rece. Scufundați cartofii în soluție timp de 15 minute. După aceea, scoateți-l, întindeți-l într-un singur strat pe un ziar sau film și lăsați-l să se usuce. Bacteriile conținute în fitosporină mor în lumină puternică, astfel încât prelucrarea și uscarea cartofilor trebuie efectuate la umbră.

 

Publicitate

Articole similare

Ce lucruri din casă uităm mereu să despachetăm atunci când facem curățenie

Nikita Sibul

Sfaturi elementare pentru cei care s-au săturat să gătească

Nikita Sibul

De ce avem nevoie de vase din fontă?

Nikita Sibul

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta gf